космічної галузі

Розвиток Ракетно-космічної Галузі: Відбувся Круглий Стіл Молодих Учених Міністерство Освіти І Науки України

Екіпаж корабля разом із першим космотуристом компанії Бренсоном перебував у стані невагомості протягом кількох хвилин. У фіналі місії, що транслювалася онлайн, ракета успішно приземлилася. До складу місії також входить марсохід Zhurong, названий на честь бога війни. Шестиколісний планетохід, який живиться за допомогою сонячних батарей, важить близько 240 кг і заввишки 1,85 м. Це перший китайський апарат, що сів на іншій планеті (до цього Китай висадив два апарати на Місяць). На тлі боротьби з пандемією коронавірусу та інших викликів – дослідження космосу тим не менш залишається у центрі уваги передової науки.

Одним із важливих джерел є видання, які дарували і дарують книгозбірні автори. Серед них є справжні раритети, зокрема праці відомих учених, які навчалися, працювали або співпрацювали з Київською політехнікою в різні часи. Разом з тим прикладів такого успішного просування вітчизняних технологій ракетно-космічної галузі на світовий ринок небагато.

Місія Inspiration4 вирушила на орбіту на борту космічного корабля Dragon. Екіпаж Inspiration4 складався з бізнесмена та ініціатора і спонсора цієї місії Джареда Айзекмана, пілота Сіан Проктор, бортового лікаря Гейлі Арсено і бортінженера Кріса Семброскі. Головна мета місії – вивчити ґрунт та атмосферу планети, зробити знімки, створити карти, а також знайти воду чи ознаки існування життя в минулому. Конструкція ровера заснована на конструкції його попередника Curiosity. Марсохід оснащений п’ятисуглобовим роботизованим маніпулятором-«рукою» завдовжки 2,1 м. «Рука», спільно з баштою-туреллю, що повертається, призначена для захоплення й аналізу геологічних зразків із марсіанської поверхні.

ракети-носія спроєктували і виготовили фахівці КБ «Південне» та «Південмашу». З іншого боку, залишилися нерозв’язаними проблеми створення космічного ракетного комплексу «Циклон-4», на реалізацію якого витрати державного бюджету вже сягнули 672 млн доларів. Нагадаємо, проєкт зупинили з ініціативи бразильської сторони ще в листопаді Найзаможніші українці-2023: до ТОП-30 увійшов представник космічної галузі 2018-го – як стверджують фахівці, не без участі російських спецслужб. Книга “Тридцять років на орбіті…” – це розповідь навіть не свідка, а безпосереднього учасника переважної більшості подій, що відбувалися в ракетно-космічній галузі незалежної України, й одного з організаторів втілення у життя практично всіх значних її проєктів.

Однак науковці планують провести тренування на випадок реальної загрози. Ракета Falcon 9 із космічним кораблем Dart стартувала 24 листопада із бази космічних сил Ванденберг у Каліфорнії. Очікується, що космічний корабель здійснить зіткнення з об’єктом під назвою Dimorphos, щоб побачити, наскільки можна змінити його швидкість та шлях. Ровер уже надіслав на Землю низку знімків та відео з планети, записав, як звучить Марс та навіть зміг отримати кисень з його атмосфери, яка на 96% складається з вуглекислого газу.

Сьогодні правдива інформація про це є особливо важливою, бо російська пропаганда наполегливо нав’язує світові фейки про неспроможність українських науковців, інженерів і, загалом, промисловості ефективно займатися космічними проблемами і розробляти космічні технології. Хоч як прикро, але подібні тези без будь-яких доказів можна почути і від деяких наших самозваних “експертів”, які час від часу з’являються невідь звідки. Наведені ж у виданнях факти спростовують більшість з їхніх балачок і писань, адже тут всі дані вивірено до останнього слова.

Українські інженери на європейське замовлення створили двигун для ракети-носія Вега. На замовлення Європейського космічного агентства (ESA) ДП КБ Південне імені М.К. Янгеля розробило блок маршового двигуна четвертого ступеня для ракети-носія Вега. У листопаді 2018 року відбувся успішний пуск Веги з українським двигуном. Ракета-носій вивела на орбіту космічний апарат Mohammed VI-B, сконструйований на замовлення уряду Марокко компанією Airbus Defense and Space.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *